Project Description
در مواردی نیاز است که نمونه، یکنواخت باشد. این نمونه در بعضی از موارد شامل ذرات ریز است (مثل باکتریها) و یا شامل قطعات بزرگ است ، در چنین مواردی به یک پیش پردازش نیاز است.
هموژنیزاسیون یا هموژنیزه کردن هرکدام از چندین فرآیندی است که برای ایجاد مخلوطی همگن و یک دست از دو سیال غیر حلال و حتی حلال استفاده می شوند. ( پیشوند همو از کلمه یونانی به همین نام به معنی مشابه یا همگن می آید. ) چنین امری با تبدیل یکی از مایعات به حالتی که دارای ذرات بی نهایت ریز است و در سراسر بخش های مایع دیگر به صورت یکنواخت توزیع شده اند، به دست می آید. یک نمونه ی متداول در این زمینه هموژنیزاسیون شیر است، که در آن گلبول های شیر از نظر اندازه کاهش داده می شوند و به صورت یکنواخت در سایر بخش های شیر پراکنده می شوند.
این نوع میکسر ها با نام های هایشیر راکتور، روتور-استاتور میکسر ، هایشیر میکسر (High Shear Mixer) و هموژنایزر نیز شناخته می شوند که به اختصار آنها را HSM می نامیم. مشخصات آنها عبارتند از : سرعت بالا (از 10 تا 50 m/s) ، نرخ برش زیاد (از 20000 تا 100000 1/s) نرخ بالای انتقال انرژی و مصرف توان بالاتر به نسبت همزن های معمولی. کاربرد هموژنایزرها به طور گسترده ای در فرآیندهای صنعتی شامل: 1- امولسیون مایع در مایع ، 2- سوسپانسیون جامد در مایع برای تولید سوسپانسیون های یکنواخت و پایدار ذرات ریز با رئولوژی مناسب، 3- اختلاط واکنشی به طور مثال برای تولید کلروبنزن ، الکید بنزن ها، تولوئن دی ایزوسیاناتها، آنیلین، تولوئن دی آمین و پلیمریزاسیون سوسپانسیونی برای آماده سازی ذرات ریز. البته استفاده از هموژنایزر در اختلاط های واکنشی مستلزم داشتن دانش کافی در مورد راکتورهای شیمیایی و سینیتیک رفتار هیدرودینامیکی هموژنایزر است. هموژنایزر همچنین برای زمانهایی که دیسپرسرها نمی توانند فرآیند اختلاط را جهت تشکیل امولسیون به طور کافی انجام بدهند استفاده می شوند.
هموژنایزر جزئی از دستگاههای آزمایشگاه های تحقیقاتی ، صنعتی و آموزشی می باشد. آنچه از هموژنایزر مدنظر است ، تولید نمونههایی است که در تمام نمونه شرایط شیمیایی و فیزیکی یکسان باشد. بهطور مثال تولید نانو الیافها و یا استخراج ماده ای خاص از سلول.
همچنین بهطور خلاصه کاربرد هموژنایزر در آزمایشگاههای تحقیقاتی را میتوان بهصورت زیر دسته بندی کرد:
۱-شکستن سلول ، باکتری ، ویروس و بافتها بهطور مثال جهت استخراج سلول.
۲- امولسیون در آوردن موادی که به سختی قابل حل هستند مانند روغن در آب و یا ذرات در حد میکرومتر.
۳- مخلوط کردن مواد شیمیایی جهت واکنش بر یکدیگر.
۴- جداسازی ذرات درحد نانومتر در موارد تحقیقاتی پزشکی ، بیوتکنولوژی ، صنعت اتومبیل.
۵- تولید محلولهای ترکیبی.